Resepi Rahsia Bebola Nasi Campuran Berjaya Pikat Selera Anaknya


Anak ‘Halus’ Sangat Sebab Tak Mahu Makan, Wanita Kongsi Resepi Bebola Nasi Berjaya Pikat Selera Anaknya, Naik 2kg Sebulan

Setiap kanak-kanak menjalani proses tumbesaran yang berbeza dimana ada yang sangat aktif dan cepat membesar manakala ada yang kurang aktif serta mengambil masa sedikit masa yang lama untuk membesar berbanding kanak-kanak normal.

Sekiranya bercakap tentang pembesaran kanak-kanak pastinya setiap dari kita terutamanya para ibu mengetahui bahawa segelintir kanak-kanak agak susah untuk makan dan mereka memilih makanan.

Kanak-kanak yang kurang berselera untuk makan membuatkan para ibu risau kerana mereka tidak menerima banyak zat dan sukar untuk naik berat badan serta dibimbangi akan mengalami masalah kesihatan.

Bagaimanapun, setiap masalah ada jalan penyelesaiannya. Seorang ibu di laman facebook berkongsi tips mudah untuk menaikkan selera makan anak-anak yang dilakukannya di rumah.

Mari kita baca perkongsian menarik dari Nur Farah Haniem ini.

Siapa sini ada masalah anak kecik kurang berat badan? Anak kurang selera makan. Meh mummy share resepi yang buat berat badan anak mummy dari 6 kilo lebih ja naik terus jadi 8 kilo lebih dalam masa sebulan ja.

Resepi ni pakar pemakanan yang bagi kat mummy. Anak mummy sampai kena jumpa pakar pemakanan pasai haluih sangat. Mummy try ikut hat dia habaq tu alhamdulillah naik la jugak berat dia.

Bahan-bahan

– Nasi panas dicampoq dengan beberapa titik minyak zaitun.
( kalau tiada minyak zaitun,  letak butter ataupun minyak masak. Jangan tibai minyak gas sudah nahh)

– Ubi kentang yang digoreng terlebih dahulu.

– Isi ayam ( hiris halus-halus & goreng)

– Bawang holand ( hiris halus & goreng)
( Kalau tiada bawang holand, bawang merah besar pun boleh. Tapi mummy suka guna holand sebab dia manis sikit).

Cara-cara

Gaulkan nasi tadi bersama ubi kentang yang telah digoreng tadi dan lenyekkan sampai ubi tu hancoq.
Takmau ada keras-keras tau sebab takmau anak terlekat (tercekik).

Lepastu masukkan semua bahan-bahan tadi. Gaul sampai semua sebati.

Lepastu terus kepal- kepal jadi bentuk bola kecil. Make sure nasi tu panas-panas baru senang dikepal okay.

Tunggu sejuk baru hidangkan untuk anak-anak.  Biaq anak makan sendiri baru dia enjoy nak makan.

Berselerak tarak pun lantak pi. Janji mau makan jaa.

Resepi ni untuk anak kecil yang sudah tmbuh gigi. Untuk yang atas 2 tahun boleh tambah sedikit garam atau perasa.

Sumber: siakap keli  dan FB- Nur Farah Haniem

(Visited 96 times, 1 visits today)

Tagged , , , , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *