Kegemaran Ramai Kaum Wanita , Ternyata Minuman Ini Jadi Penyebab Utama Kanser Payudara !!.


Minuman Ini Jadi Penyebab Utama Kanser Payudara !!.

Kanser payudara adalah penyakit yang ditakuti wanita. Banyak cara sanggup dilakukan agar terhindar dari penyakit tersebut. Namun, terkadang kita  tidak sedar bahawa makanan dan minuman yang dikonsumsi setiap hari ternyata berisiko meningkatkan penyakit kanser payudara.

Peneliti dari Norwegia mengungkapkan susu bisa menjadi penyebab wanita terserang kanser payudara. Mereka menjelaskan wanita yang mengambil  tiga cawan susu atau lebih berisiko tiga kali ganda terkena kanser payudara, dibandingkan wanita yang mengambilnya sedikit.

Meningkatnya kes kanser payudara membuat dokter percaya susu menjadi penyebab hal tersebut. Hingga beberapa waktu lalu diketahui bahawa susu mempercepat pertumbuhan sel kanker yang sudah didiagnosa, dan kini ditemukan bukti bahawa susu ternyata bisa menjadi penyebab kanser payudara.

Penelitian ini melibatkan beberapa pasien dari Finlandia, Swedia, Inggris, Kanada, Amerika, dan negara yang mengonsumsi susu dalam jumlah tinggi. Penelitian ini menunjukkan wanita di negara yang sedikit mengonsums isusu memiliki risiko lebih kecil terserang kanser payudara.

Susu mengandung sejumlah hormon dan faktor pertumbuhan karsinogenik, serta vitamin D. Namun, kita tidak boleh menyalahkan susu begitu saja. Beberapa faktor lain juga menjadi penyebab wanita dapat mengidap kanser payudara, di antaranya banyak mengonsumsi gula, daging, kurang mengonsumsi buah dan sayuran.

Penggunaan pakaian dalam yang salah juga menjadi salah satu penyebabnya. Pakaian dalam yang terlalu ketat meningkatkan risiko terkena kanker payudara. Menurut penelitian, wanita yang mengenakan pakaian dalam 12 jam sehari memiliki risiko 20 kali lebih besar menderita kanser payudara.

Bantu Share ke teman teman wanita mu !!

Pakai coli punca kanser payudara? Ini jawapan sebenar!

Barah payudara menjadi mimpi ngeri di kalangan wanita, sehingga menimbulkan pelbagai mitos mengenai punca penyakit ini, sehingga para wanita percaya bahawa mencegah barah sangat mudah.
COLI PUNCA KANSER PAYUDARA?
coli punca kanser payudara?
coli punca kanser payudara? – sumber gambar dari maurerfoundation.org

Portal The Guardian menyenaraikan tiga mitos mengenai barah payudara, menurut Naomi Elster, seorang penulis dan saintis yang sedang menyelidik perubatan barah di Royal College of Surgeons, Ireland:

1. Coli punca barah

Idea bahawa memakai pakaian dalam wanita seperti coli dikatakan boleh menyebabkan barah payudara telah wujud sejak tahun 1995, apabila Sydney Singer dan Soma Grismaijer menerbitkan buku mereka Dressed to Kill.

Dakwaan ini telah dihidupkan semula tahun lepas apabila pengamal perubatan alternatif menulis artikel di sebuah laman web milik selebriti Hollywood, Gwyneth Paltrow. Tiada seorang pun daripada mereka merupakan pakar perubatan.

Sebuah kajian 2014 oleh Pusat Barah Fred Hutchinson di Seattle, Amerika Syarikat (AS), mendapati bahawa pemakaian coli tidak berkait dengan sebarang risiko barah, disokong oleh beberapa badan lain di AS dan United Kingdom.

Jika anda mendapati bahawa memakai coli menyakitkan, mungkin sebenarnya anda cuma perlu ke pusat beli-belah dan dapatkan coli baharu.

2. Biar busuk asalkan bebas barah

Mitos bahawa pewangi ketiak boleh menyebabkan barah berpunca daripada tanggapan kononnya “bahan toksin” disekat oleh anti-deodoran atau pewangi anti-peluh, walaupun kebanyakan bahan buangan sedia ada disingkirkan oleh sistem perkumuhan badan.

Sebuah kajian 2002 oleh Journal of the National Cancer Institute yang melibatkan 1,606 wanita mendapati tiada kaitan antara penggunaan anti-deodoran dan barah.

Sebuah lagi kajian pada 2006 mendapati bahawa 82 peratus wanita yang bebas barah menggunakan pewangi anti-peluh.

3. Radiasi mammogram sebabkan barah

Risiko maut daripada barah boleh dikurangkan sebanyak 25 peratus jika barah ditemui pada peringkat awal, biasanya menggunakan mammogram — proses X-ray bertenaga rendah untuk memantau payudara.

Oleh demikian, mitos untuk mengelak mammogram merupakan sangat bahaya, lebih-lebih lagi apabila pengamal perubatan bersetuju bahawa kebaikan mammogram jauh melebihi mana-mana risiko.

Prosedur mammogram selama 20 minit setiap tahun cuma menggunakan dos radiasi rendah, malah lebih rendah daripada X-ray dada, dan tidak mampu menyebabkan barah.

Kredit – diaridunia

Sumber: projek mmo

Sumber:youtube

(Visited 889 times, 1 visits today)

Tagged , , , , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *